Montage og sikkerhed

By | 2018-05-07T14:20:21+00:00 May 3rd, 2018|Uncategorized @da|

Legepladssikkerhed – Klemfælder og åbninger

”Det at tage en risiko bør være en del af hvert legetilbud. Børn skal kunne risikovurdere og konsekvensberegne helt fra en meget tidlig alder, dette kan de kun hvis de udfordres i de ellers meget kontrollerede legemiljøer de præsenteres for.”

Sådan skriver Nordisk Legepladsinstitut i deres Montørhåndbog. Det kan lyde mærkeligt, men det er faktisk en vigtig del af enhver legeplads, at der er en mulighed for at komme til skade. Børn skal i en tidlig alder lære at risikovurdere, og legepladsen er det perfekte sted til dette.

Som producent af legepladser er det vores opgave at sikre at de legepladser vi leverer er så sikre som nødvendigt, og ikke så sikre som muligt.

Alle legeredskaber der placeres i det offentlige rum certificeres efter standarden En-1176 og faldunderlag certificeres efter En-1177.  Disse standarder er omfattende i indhold, og som udgangspunkt ikke nødvendige at kende for andre end producenter af legepladser og vores montører.  For at sikre at vores viden bliver opdateret, deltager vores konsulenter løbende i kurser, ligesom vores produktion i Ikast er certificeret efter gældende regler.

Der er dog en række nøglebegreber du som legepladsejer eller bestiller med fordel kan være opmærksom på. I de kommende nyhedsbreve vil vi fra Maxplay give dig de mest centrale nøgleord indenfor legepladssikkerhed.

Du er naturligvis velkommen til at henvende dig, hvis du har yderligere spørgsmål til sikkerheden på din legeplads.

Sådan ser det ud når man måler klemfælder på legeredskaber.

Sådan ser det ud når man måler klemfælder på legeredskaber.

Fingerklemfælde:

Når et hul er mellem 8 – 25 mm ved en faldhøjde på over 100 cm er der tale om en fingerklemfælde.

Halsklemfælde:

Halsklemfælder forekommer ved nedadgående vinkler eller mellemrum mellem 45 -155 mm, med en faldhøjde på 60 cm og over.

Hovedklemfælde:

Når der ved en faldhøjde på 60 cm og over forekommer et hul eller en åbning imellem 89×157 mm – Ø230 mm, er der tale om en hovedklemfælde.

Anoraksnoreklemfælde:

Sprækker og mellemrum ved rutschebaner, brandmandsstænger, gynger, vipper, svævebaner, karusseller, legehustage og gavle, hvor tøj kan sidde fast.

Kanter:

Der må ikke være udstikkende bolte, søm eller skruer. Alle kanter afrundes med minimum radius 3 mm og alle svejsninger slibes.

Variable åbninger:

Ved alle variable åbninger som døre, bomme og låger skal der som minimum være 12 mm luft rundt om i alle stillinger.

I næste nyhedsbrev kan du læse mere om faldunderlag og regler for gynger og svævebaner.